WordPress 4.8. is beschikbaar sinds een paar weken en het is toch weer fijn een aantal verbeteringen te ervaren. Je denkt weleens wat kan er beter, omdat ik in WordPress al een enorme vrijheid ervaar in het realiseren van mijn wensen. En toch zijn er o.a. drie vernieuwingen doorgevoerd die toch weer een verbetering zijn.

Visual Editor in The Text Widget

Bij  de vorige versie van WordPress zat een tekst-widget waar je tekst kon plaatsten zonder opmaakstijlen. Een beetje handig in html lukt het wel om er toch waar meer vorm aan mee te geven. Maar met de nieuwe Visual Editor is die html-kennis niet meer nodig om tekst Bold of Italic te plaatsen en als een opsomming uit te lijnen. Daarnaast kun je ook een link opnemen.

TIP: simpele truc om toch meer stijlen toe te passen op je tekstwidget is een tekst op te maken als een bericht, waar je veel meer opties hebt als het gaat om typografische stijlen en uitlijning bijvoorbeeld. Vervolgens zet je je bericht in de tekstmodus (ipv visueel) en kopieer je alles inclusief de nu zichtbare html-codes. Deze inhoud plak je vervolgens in je tekstwidget.

Nieuw Image Widget

Voor WP 4.8 kon je alleen een afbeelding plaatsen in je zijbalk door html-code te plakken in een tekstwidget. Een lastige omweg, maar het ging prima.

Maar gemak dient de mens en dus ben ik erg blij met die image widget. Direct vanuit je mediabibliotheek een afbeelding plaatsen en klaar! Je krijgt ook meteen een preview te zien.

 

Nieuw Video Widget

Ongeveer gelijk aan de image-widget is de Video-widget. Je kunt direct een video uploaden.

 

TIP: Bij het plaatsen van video’s is het wel beter niet direct video’s in WordPress te uploaden, maar gebruik te maken van Vimeo en Youtube bijvoorbeeld. Na de klik op de ‘Video-plaatsen’ button kun je kiezen voor het gebruik van een URL.