Hacken van je WordPress website. Laat het je niet gebeuren!

De open source maakt dat WordPress zeer gevoelig is om te worden lastig gevallen door hackers. Voorkomen is nagenoeg onmogelijk, maar je kunt het de hackers wel behoorlijk lastig maken. En zorg dat je een goede back-up hebt, dan ben je zo weer in de ‘lucht’. Tips om je WordPress website niet te laten hacken.

 

Gebruik de laatste versie van WordPress zelf

Maak altijd gebruik van updates van WordPress, zo zorg je dat mogelijke beveiligingsleks op tijd gedicht worden.

Hou plugins en templates up-to-date

Hier geldt hetzelfde als voor WordPress zelf, er kunnen foutjes inzitten die anderen toegang tot de achterkant van de site zouden kunnen verschaffen.

Regelmatig back-ups maken van je website

Veel hostingproviders doen dit automatisch, maar vraag het wel na. In mijn beleving is Back-up Buddy de beste, maar niet gratis. Met de gratis plugin BackWPup kun je ook prima werken.
Vergeet niet een back-up-planning in te stellen, zodat je niet met een back-up zit die alweer verouderd is.

Goede gebruikersnaam en sterk wachtwoord

Standaard wordt bij een WP installatie vaak ‘admin’ als gebruikersnaam ingesteld en daarmee maak je het hackers erg gemakkelijk. Gebruik een ongebruikelijke inlognaam en een sterk wachtwoord met meer dan 10 tekens. Makkelijke tool hiervoor is: Strong Password Generator.

Verwijder overtollige plugins en templates

Plugins en thema’s die je niet gebruikt weggooien. Wanneer ze niet werken en of verouderd zijn geeft dit een risico. Het ruimt ook nog eens lekker op, wat je site snelheid ook ten goede komt.

Het aantal inlegpogingen beperken

Vanuit de gehele wereld zijn er computerbots actief om je gebruikersnaam en wachtwoord te ontrafelen. Hackers hebben hiervoor een IP-adres nodig. Door het gebruik van de plugin Wordfence kun je hackers die zo te werk gaan blokkeren. WordFence let op inlogpogingen en IP-adressen. Teveel foute combinaties en het gebruikte IP-adres wordt geblokkeerd.

Gebruik alleen betaalde themes

Gratis is verleidelijk en daarmee kun je ook best een mooie WordPress website bouwen. Alleen is er vaak geen of slechte support en zijn er mogelijk geen updates mogelijk. Daarnaast kan het ook de deur openzetten voor hackers die de software aanbieden.

Zorg voor goede hosting

Goedkoop is niet altijd goed. Zorg ook hier voor een goede support en back-up mogelijkheid.