WordPress 5.0 zal een grote verschuiving geven in hoe we gewend zijn WordPress te gebruiken en het zal ook menig theme-ontwikkelaar en webbouwer aardig wat hoofdbrekens en hoofdpijn gaan geven. Ergens in mei van 2018 zal WordPress 5.0 gelanceerd worden.
De nieuwe content editor heet Gutenberg, vernoemd naar de uitvinder van de boekdrukkunst in Europa. De nieuwe content editor is te vergelijken met Fusion Builder van AVADA of bijvoorbeeld Page builder in andere themes. Een uitgebreide demo van deze nieuwe content editor is hier te zien:

Fusion Builder is al geweldig mocht je dit nog niet ervaren hebben, maar wat doet Gutenberg?
Met de nieuwe Gutenberg editor in WordPress 5.0 werk je niet meer in de gewone teksteditor maar met een op blokken gebaseerde pagina waar je met een knop zogenaamde blokken gaat toevoegen. Je begint met een gewoon tekstblok, maar je kunt ook een blok met een of meerdere afbeeldingen toevoegen, een video, een koptekst of een lijst. Ook leuk is de “cover image” optie, waarbij je een afbeelding kunt toevoegen waarover je tekst kunt typen.

Wanneer je een blok toevoegt verschijnen aan de rechterzijde de opties voor dat blok. Opties als uitlijning/tekst kleur/achtergrondkleur. Bij een fotogalerij kun je instellen hoeveel foto’s je naast elkaar wilt weergeven.

Is met het lanceren van Gutenberg straks een einde gekomen aan het Fusion Builder tijdperk?
Ik denk het niet. De ontwikkelaars van AVADA zijn al zo lang bezig en hebben een dusdanig goed product ontwikkeld dat ze wel gek zullen zijn deze boot te willen missen. De Gutenberg-editor lijkt op dit moment nog steeds minder opties te hebben dan Fusion Builder. En ik verwacht dat er straks net als bij de Classic content-editor een optie zal zijn de Gutenberg editor uit te schakelen. Mocht je al willen ervaren hoe de nieuwe content editor werkt? De Gutenberg editor is nu als beta-plugin te downloaden.

Iedereen maakt zich zorgen of zijn of haar theme wel meegaat met de WordPress 5.0 update. Je bent gewaarschuwd, let op dat je straks niet klakkeloos zonder back-up de update naar 5.0 uitvoert.