Stockfotografie: gratis of betaald?

Op zoek naar mooie GRATIS/betaalbare rechtenvrije* foto’s? Dan zijn er diverse handige sites. Hieronder een lijstje met gratis downloadsites. Bij sommige stockfoto-bureau’s betaal je per foto met behulp van een creditsaldo dat je eerst aankoopt, anderen hebben een maandtarief met een downloadquota. Kijk eerst eens rond voor je een keuze maakt. Stockfoto’s zijn goed van kwaliteit en al worden ze vaker gebruikt door anderen, dan is het nog steeds beter dan een eigen product van mindere kwaliteit. Al wil ik natuurlijk niets afdoen van jouw fotografische kwaliteiten 🙂 En misschien heb je wel een goede betaalbare fotograaf gevonden.

Ga niet zomaar foto’s van het internet plukken. Al is het nog zo makkelijk, de fotograaf houdt altijd het copyright op foto’s. Ook privé foto’s mag je niet ongevraagd hergebruiken. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar je riskeert altijd een rechtszaak. Wil je een beeld van het internet gebruiken, dan dien je de fotograaf op te sporen en toestemming te vragen.

* rechtenvrije foto’s betekent dat je bij het gebruik van de foto niet gebonden bent aan regels. Je kunt deze rechtenvrije afbeeldingen op je website zetten of in je blog gebruiken. Je mag ze ook voor je flyer of brochure gebruiken. Controleer voor gebruik altijd wel de licenties op de downloadwebsite.

GRATIS rechtenvrije foto’s:

  • Pixabay
    Pixabay is populair. Snel en overzichtelijk. Op Pixabay is het niet nodig je te registeren, maar het is wel mogelijk.
    Als je je niet registreert dien je elke keer wanneer je een foto downloadt een code in te toetsen. Je kunt dan de hoogste resolutie (dus kwaliteit) niet downloaden. Voor een site heb je die grote bestanden overigens niet nodig. Wil je geen codes invoeren of heb je toch een hoge resolutie nodig, dan kun je een account aanmaken.
  • Freeimages
  • Freepik
  • Pexels

Een nadeel van gratis stockafbeeldingen is dat je foto’s niet uniek zijn. De slager op de hoek kan dezelfde ‘vrouw’ gebruiken voor zijn dame in de kiloknaller-advertentie. Kies dan liever voor betaalde foto’s die minder vaak gedownload worden.

Voor betaalbare foto’s kijk je hier:

www.stockphoto.com
(starttarief: € 65,- voor 100 foto’s, een maand geldig)

www.istockphoto.com/nl
(starttarief: € 35,- voor 10 foto’s, een maand geldig)

www.shutterstock.com
(starttarief: € 39,- voor 5 foto’s, een jaar geldig)